Recomanacions de l’alimentació de Tardor per a persones amb diabetis

Consells generals de l’alimentació de tardor:

– Els aliments que contenen més Hidrats de Carboni els inclourem dins de l’àpat principal o combinats amb algun aliment proteic per evitar l’augment de les glucèmies.

– Encara que pugui semblar que són molts àpats o que hi ha massa menjar, cal saber que és molt més saludable fer 5 menjades i mesurar les racions: menjar poc i sovint. Això ajuda a mantenir el metabolisme actiu i s’aprofiten millor els nutrients.

– Recomanem augmentar l’activitat física. Caminar 30 minuts al dia és molt important. Si es possible es pot realitzar algun esport que duri més de 20 minuts perquè així es posa en marxa el metabolisme dels lípids.

– A la tardor acostumen a donar-se per acabades les vacances: ens reincorporem a la feina i els més joves tornen a l’escola. Per a aquesta i qualsevol altra època de l’any, una alimentació saludable ha de cobrir les necessitats de l’organisme, i cada època té aliments específics que aporten els nutrients necessaris d’una manera variada i adequada a l’estació. Una dieta equilibrada ha de ser satisfactòria i elaborada en funció dels hàbits i la gastronomia de la zona. Hidrats de carboni, proteïnes, grasses, vitamines i minerals són nutrients que han d’estar, junt amb l’aigua, presents a la dieta.

Fruites i verdures de la tardor:

– Apareixen les cebes tendres, les carbasses, els moniatos, les bledes, l’api, els espinacs, l’escarola i tota la família de cols i bròquils (col de Brussel·les, coliflor, col d’olla, col llombarda, col xinesa…).

– De patates i de porros n’hi ha tot l’any, però ara és el seu millor moment.

Al novembre:

– Arriben les carxofes, les endívies, les faves, els pèsols, els alls tendres, i és l’època d’inici de la pastanaga.

– Durant aquests mesos, depenent de les pluges i la humitat, arribaran els bolets (rovellons, xampinyons, moixernó, rossinyol…)

Alguns aliments de la tardor:

Carbassa:

La carbassa és molt apreciada tant pel seu sabor com pel seu gran aporti de nutrients i les seves reconegudes propietats per a la nostra salut.

Propietats de la carabassa: Estimula la funció del pàncrees ajudant a regular els nivells de sucre a la sang. Col·labora en l’eliminació de mucositats en els pulmons, bronquis i a la gola. Ajuda a enfortir el sistema immunitari per la seva riquesa en antioxidants. El suc de carabassa és laxant i un bon desintoxicant del cos. El seu elevat contingut en beta-carotè i alfa-carotè, disminuïxen el risc de càncer de pròstata i malalties cardíaques. Coadjuvant en el tractament de les cataractes ja que aquests pacients solen presentar baixos nivells de beta i alfa-carotens.

Bolets:

Molt apreciats en les nostres contrades, tant pel que pertoca a l´hora de anar-los a buscar al bosc, com a l´hora de cuinar-los.

Hi ha diferències substancials entre els bolets conreats i els feréstecs, no obstant això, aproximadament un 90% és aigua i el 10 % restant es distribueix de la següent manera: hidrats de carboni 4%, proteïnes 3%, greixos 1%, vitamines i minerals 1% i fibres 1%.

Castanyes:

Són menys calòriques que els fruits secs i amb menys grasses. Tenen propietats semblants als cereals als quals s’assemblen molt més que als fruits secs.

Composició nutricional: predominen els hidrats, els sucres, els midons i la fibra. Són riques en vitamines com la B1 (molt valuosa per al sistema nerviós) i la B6 (ajuda a mantenir la funció normal del cervell), la B3 i les vitamines A, C i E. Encara que té poques proteïnes, són de molt alta qualitat. Són una excel·lent font de minerals, sobretot potassi, magnesi, calci, ferro i fòsfor, i addicionalment àcid fòlic. Per això són ideals per a les dones en l’embaràs (ajuda a la bona formació del fetus) i per la lactància i per persones que pateixen anèmia.

Moniatos:

Els valors nutritius del moniato són similars als de la patata, però amb més hidrats de carboni compostos per midons complexos i sucres, els quals li proporcionen el seu característic sabor dolç.

Pels nutrients que aporta, els moniatos són molt adequats per a introduir en la dieta dels nens i dels esportistes o d’aquelles persones que ocupen feines amb gran desgast energètic. Per contra, les persones diabètiques han de controlar el seu consum igual que ho fan amb altres aliments rics en carbohidrats. En la seva composició trobem que gairebé la seva totalitat és aigua, sobre un 70%, a més ens ofereix vitamines A, C, B1, B2 i B6 . En quant als minerals, és ric en potassi, fòsfor, sodi, calci i ferro, a més incorpora àcid nicotínic, carotè, tiamina, pròtids, beta-carotens, àcid ascòrbic, glúcids i riboflavina.

Granada:

És rica en antioxidants i potassi, calci, magnesi, ferro, manganès, coure, zinc i vitamines C, B i I.

Carn:

Gall d’indi, guatlla, ànec, senglar o conill.

Peix:

Bacallà, bonic, tonyina, sardina, llobarro o turbot.

Menú de tardor